Tort makowy z kremem kokosowym

Tort makowy z kremem kokosowym
Zdjęcie - Tort makowy z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort makowy z kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g maku
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego
na poncz:
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie Dno tortownicy 22-24 cm wykładamy papierem. Boków nie smarujemy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując, stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy olej i powoli wsypujemy mak. Mąki przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy, ciągle miksując. Masę wlewamy do formy i pieczemy 35 min. w 160°C. Formę z upieczonym biszkoptem upuszczamy z wysokości 50 cm na ziemię (wyrówna się) i wstawiamy znów do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.


Przygotowujemy krem. Połowę wiórków ucieramy blenderem przez 3 min. na gładką masę. Łączymy ją łyżką z mascarpone i likierem. Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder. Łączymy obie masy, dodając śmietanę do serka (nie odwrotnie).


Biszkopt kroimy na 3 płaty. Przygotowujemy poncz, łącząc wszystkie składniki. Nasączamy warstwy ciasta i przekładamy kremem. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu. Obsypujemy tort pozostałymi wiórkami. Schładzamy.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów