Tort makaronowy Ratatuj
Danie to łączy kilka elementów, które darzę ogromną sympatią :
- Nietypową formę podania znanego dania,
- Makaron,
- Miłość do Francji
- Kuchnię francuską - w postaci Ratatouille,
- Nazwę inspirowaną moją ulubioną bajką "Ratatuj".
Jeśli lubicie filmy animowane to koniecznie musicie zobaczyć ten o perypetiach szczura Remy, który uczy się gotować w restauracji, w samym środku Paryża. Uroczy i zabawny film :)
Tort makaronowy Ratatuj
- 250 g makaronu spaghetti lub bucatini
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 40 g tartego parmezanu
- 250 g passaty pomidorowej
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- pomidor
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 4 plastry mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka cukru
- łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie"
- garść świeżego oregano
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól gruboziarnista
- Gotujemy makaron na "al dente" według instrukcji na opakowaniu. Spaghetti odcedzamy i zostawiamy w ciepłym garnku. Wrzucamy masło, wbijamy roztrzepane jajka i wsypujemy starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (i czekamy aż makaron wchłonie masło). Następnie makaron przekładamy do formy o średnicy 23 cm, w taki sposób aby pozostawić wyższe brzegi.
- Robimy sos. 1/4 białej cebuli, 1/4 czerwonej cebuli i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelnię oliwę i wrzucamy poszatkowane składniki. Przyprawiamy je pieprzem i szklimy przez kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i cukier. Gotujemy kilka minut, na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz świeżym oregano. Sosem smarujemy spód tortu makaronowego, pozostawiając suche brzegi.
- Kroimy warzywa w plastry : 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 białej cebuli, bakłażana, cukinię i pomidora. Układamy je na przemian na pomidorowym sosie tworząc okrąg (widoczny na zdjęciu). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą gruboziarnistą.
- Tort przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni, odsłaniamy folię, kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy jeszcze 10 minut. Makaronowy tort kroimy na kawałki i podajemy na ciepło :)