Tort kokosowo-malinowy

Tort kokosowo-malinowy
Zdjęcie - Tort kokosowo-malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zobaczyłam ten tort u Aleksandry - bardzo mi się spodobał..
A że nadarzyła się okazja - zrobiłam :)

Tort jest bardzo efektowny i pyszny.

Przepis podaję za Aleksandrą z moimi zmianami.

Składniki na malinową galaretkę:


  • pół kilograma malin (użyłam mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki malinowe


Wykonanie:
1. Tortownicę o rozmiarze 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, delikatnie podgrzać
3. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. 3. W 3000 ml wrzącej wody wymieszać galaretki. 4. Dodać do malin sok z cytryny. 5. Wymieszać przecier z galaretką i przelać do tortownicy. 6. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała.
Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
Zdjęcie - Tort kokosowo-malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Składniki na masę serową:

  • 100 ml kieliszka Malibu
  • 500 gramów mascarpone
  • 500 gramów śmietanki 30%
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki wrzątku
  • pół szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody do napęcznienia. Po chwili zalać wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia.
3. Wymieszać ser z połową cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodać do sera wiórki kokosowe. 4. Ubić śmietankę z pozostałą połową cukru pudru. 5. Około 4 łyżek bitej śmietany wymieszać z chłodną żelatyną. Miksować ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę. 6. Od razu dodać kilka łyżek bitej śmietany do mascarpone - wymieszać trzepaczką, aby rozluźnił się ser. 7. Dodać pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszać.Trzeba działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączy się z serem.
Zdjęcie - Tort kokosowo-malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wykończenie ciasta:
1. Biszkopt obrócić do góry nogami (spód jest zawsze równy). 2. Można nasączyć biszkopt odrobiną herbaty wymieszanej z likierem malinowym lub Malibu. 2. Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopt. 3. Na środku ciasta umieścić malinową galaretkę. 4. Na galaretkę wyłożyć pozostałą część masy serowej. 5. Wstawić ciasto na noc do lodówki. 6. Na drugi dzień udekorować ciasto wiórkami kokosowymi i świeżymi malinami posypanymi cukrem pudrem - niestety świeżych malin nie miałam :(. Smacznego :)


Zdjęcie - Tort kokosowo-malinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów