Tort kawowy z owocami
Na kolejne urodziny, tym razem mojego drugiego brata, upiekłam tort kawowy z owocami, własnej twórczości. Wszystkim smakował, więc chyba się udał:-), gorąco polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1,5 szklanki mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
Krem kawowy:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 7 łyżek wody
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- 2 kostki masła lub margaryny
- olejek rumowy
Dodatkowo:
- 1 kg mandarynek
- 1 puszka ananasów
- 2 łyżki kawy mielonej
- sok z ananasów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki wody
- dżem - najlepiej porzeczkowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobre. Jak ma być duży tort, trzeba upiec 2 biszkopty (ja tak zrobiłam). Gdy ostygnie przekroić biszkopty na 2 części.
Krem kawowy: włożyć większy garnek z wodą na gaz, do niego włożyć mniejszy garnek. Wybić jajka i żółtka, dodać cukier i miksować tak długo, aż utworzy się krem. Na koniec dodać ostudzoną kawę rozpuszczoną w 7 łyżkach wody, dodawać stopniowo do kremu. Krem jest dobry, wtedy gdy jest gorący i gęsty. Otudzony krem kawowy zmiksować dokładnie z kostką masła lub margaryny, dodać olejek rumowy do smaku.
Mandarynki obrać, podzielić na kawałki. Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić w większą kostkę. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w czterech łyżkach wody, ostudzić. Każdą z czterech części biszkoptu ponczować na przemian sokiem z ananasów oraz kawą.
Przełożenie kremu: pierwszy krążek: krem kawowy + pokrojone w kostkę ananasy, drugi krążek: krem kawowy + dżem porzeczkowy, trzeci krażek: krem kawowy + cząstki mandarynek. Wierzch i boki tortu posmarować równo kremem i posypać cały tort za pomocą małego sitka zmieloną kawą. Wierzch tortu udekorować owocami, każdy według swojego uznania.
Smacznego:-)