Tort czekoladowy
Share
Tweet
+ 1
Mail
Bardzo rzadko piekę torty, jeżeli już, to są to torty okazyjne. Tym razem pojawiła się w rodzinie okazja imieninowa. Zdecydowałam się na tort z biszkoptem jasnym i ciemnym, przekładanym pyszną i prostą do wykonania masą z czekolady rozpuszczonej ze słodką śmietanką.
Biszkopt piekłam z ulubionego i starego przepisu mojej mamy, przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi. Do biszkoptu można dodać trzy lub cztery jajka. Jeżeli dodasz cztery, biszkopt będzie wyższy i bardziej puszysty. Gorąco polecam ten przepis na święta i inne rodzinne okazje ?
Składniki na biszkopt jasny
- 12 dkg mąki pszennej
- 12 dkg.cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka ( 4 małe )
- 12 dkg. mąki pszennej
- 12 dkg cukru
- 3 duże jajka ( 4 małe )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 400 g słodkiej śmietanki
- 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek spirytusu lub rumu