Tort czekoladowo - malinowy babci Hali

Tort czekoladowo - malinowy babci Hali
Zdjęcie - Tort czekoladowo - malinowy babci Hali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort czekoladowo - malinowy babci Hali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • CIASTO:
  • 4 jaja
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • szklanka oleju Kujawski
  • 1,5 szklanki cukru - pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg świeżych malin
  • dżem malinowy
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • tabliczka czekolady
  • pół kostki masła lub margaryny
  • żelatyna
Przygotowanie

MASA: Do jednego naczynia dodajemy jajka, mleko, cukier waniliowy, cukier zwykły, a także szklankę oleju (ja użyłam Kujawskiego) Całość mieszamy na gładką masę.

Do drugiego naczynia dodajemy kakao, sodę oczyszczoną, mąkę, proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie.

Następnie gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C. Pieczemy około godziny. Gotowe ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części. Na pierwszą cześć wylewamy dżem malinowy, przykrywamy drugą połówką ciasta.

POLEWA CZEKOLADOWA:

W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Obtaczamy nią boki tortu i wylewamy polewę na wierzch tortu. Po schłodzeniu dekorujemy świeżymi malinami.


Przepis na tort malinowo-czekoladowy znalazłam w starym zeszycie babci, wśród jej "skarbów" w starej komodzie. Czuję się dumna, że poznałam jeden z sekretów kulinarnych babci Hali. Teraz sama próbuję odtworzyć swoje smaki z dzieciństwa dla moich najbliższych. Smacznego :)

Kategorie przepisów