Tort chałwowy
Tort z masą chałwową, konfiturą z czarnej porzeczki i z czekoladowym biszkoptem. Wszyscy fani chałwowych smaków, będą zachwyceni. Konfitura z czarnej porzeczki, przełamuje smak słodkiej masy chałwowej. Biszkopt nasączyłam mocną herbatą z dodatkiem rumu, dzięki temu biszkopt jest wilgotny i puszysty. Przed podaniem, tort należy schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień. Biszkopt piekłam na mniejszej tortownicy o średnicy 21 cm. Jest bardzo sycący, idealny na małe, rodzinne uroczystości ?
Składniki na biszkopt
- 5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
- 3/4 szkl. cukru
Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie kolejno dodaję żółtka, całość ponownie mieszam.
Na koniec dodaję przesiane mąki z kakao. Wszystko mieszam mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do tortownicy i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 30 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt studzę i dzielę nożem na trzy równe krążki.
Składniki na masę- 200 g masła
- 400 g chałwy waniliowej
Masło rozcieram z pokruszoną chałwą na gładki krem.
Składniki na nasączenie- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 5 łyżek rumu
- 3 – 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- garść sparzonych, obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów
Herbatę mieszam z rumem i dokładnie nasączam krążki biszkoptu z jednej strony.
Pierwszy krążek biszkoptu smaruję konfiturą, następnie masą chałwową. Drugi krążek smaruję tylko masą i przykrywam trzecim krążkiem. Ostatni krążek również smaruję masą i posypuję posiekanymi migdałami.
Gotowy tort schładzam w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc ? Smacznego ?