Tort chałwowy

Tort chałwowy

Tort z masą chałwową, konfiturą z czarnej porzeczki i z czekoladowym biszkoptem.  Wszyscy fani chałwowych smaków, będą  zachwyceni. Konfitura z czarnej porzeczki, przełamuje smak słodkiej masy chałwowej. Biszkopt nasączyłam mocną herbatą z dodatkiem rumu, dzięki temu biszkopt jest wilgotny i puszysty. Przed podaniem, tort należy schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień. Biszkopt piekłam na mniejszej tortownicy o średnicy 21 cm.  Jest bardzo sycący, idealny na małe, rodzinne uroczystości ?

Zdjęcie - Tort chałwowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt
  •  5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru

Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie kolejno dodaję żółtka, całość ponownie mieszam.

Na koniec dodaję przesiane mąki z kakao. Wszystko mieszam mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wykładam papierem do pieczenia.  Masę przelewam do tortownicy i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 30 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Gotowy biszkopt studzę i dzielę nożem na trzy równe krążki.

Składniki na masę
  • 200 g masła
  • 400 g chałwy waniliowej

Masło rozcieram z pokruszoną chałwą na gładki krem.

Składniki na nasączenie
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 5 łyżek rumu
Dodatkowo
  • 3 – 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • garść sparzonych, obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów

Herbatę mieszam z rumem i dokładnie nasączam krążki biszkoptu z jednej strony.

Pierwszy krążek biszkoptu smaruję konfiturą, następnie masą chałwową. Drugi krążek smaruję tylko masą i przykrywam trzecim krążkiem. Ostatni krążek również smaruję masą i posypuję posiekanymi migdałami.

Gotowy tort schładzam w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc ? Smacznego ?

Zdjęcie - Tort chałwowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów