Tort chałwowy

Zdjęcie - Tort chałwowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Asi z Kwestii Smaku.
Tort lekki, pyszny, smak chałwy przełamany smakiem wiśni.
osobiście dałabym więcej wiśni.


Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):

• 4 jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 czubate łyżki mąki pszennej
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

do tortownicy o średnicy 26 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania

do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej - ja z tej kawy wykorzystałam połowę.



Masa chałwowa i wiśnie:
• 40 dag masła
• 40 dag chałwy waniliowej
wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
Dekoracja: 1/2 ciemnej czekolady, startej


Przygotowanie:
  • Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
  • Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
  • Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
  • Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe na maślance
2

Ciasto czekoladowe na maślance

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe bez pieczenia
4

Ciasto czekoladowe bez pieczen…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym
11

Tort makowy z musem jogurtowo-…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Weekendowa Cukiernia #17 - Tort czekoladowy z likierem kawowym na zimno
4

Weekendowa Cukiernia #17 - Tor…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Tort marchewkowy z mascarpone

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto delicja z jabłkami i serem

Ciasto delicja z jabłkami i se…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sernik wiśniowy z bezami
1

Sernik wiśniowy z bezami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo