Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami

Kilka dni temu moja sąsiadka przyszła ze swoją córką: Niech ona ci tłumaczy, bo ja nie wiem o co chodzi...
No więc zaczął się długi proces tłumaczenia, jaki tort wymarzyła sobie Amelka na swoje urodziny.

Muszę nieskromnie stwierdzić, że chyba udało mi się spełnić jej życzenie. Moi drodzy, tort bezowy z truskawkami a'la Pavlova.

Zdjęcie - TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Tort bezowy z truskawkami

SKŁADNIKI NA SPODY:

  • 1 szklanka białek (u mnie 8 wielkości M)
  • 360 g drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli

 

  1. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrysuj na nich okręgi: 28 cm i 20 cm.
  2. Białka z solą ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
  3. Ubitą pianę rozłóż na przygotowane blaszki tworząc zgrabne okręgi.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz jeszcze ok. 2,5 godziny. Pozostaw w wyłączonym, otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Bezy najlepiej upiec dzień przed. Blaty bezowe powinny być dobrze wysuszone i mocno chrupkie. Są bardzo delikatne i mogą się kruszyć oraz łamać.
SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 50 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g świeżych truskawek
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wsyp cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
  2. Do masy dodaj serek i dokładnie wymieszaj robotem.
  3. Truskawki opłucz i dokładnie odsącz na sicie.

Na środek patery wyłóż dwie łyżki kremu i dopiero wtedy ułóż większą bezę (dzięki temu beza powinna pozostać na miejscu).Na większy blat wyłóż część kremu, przykryj mniejszym, wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami.Najlepiej podaj od razu.

Kategorie przepisów