Tort bezowy z truskawkami
Kilka dni temu moja sąsiadka przyszła ze swoją córką: Niech ona ci tłumaczy, bo ja nie wiem o co chodzi...
No więc zaczął się długi proces tłumaczenia, jaki tort wymarzyła sobie Amelka na swoje urodziny.
Muszę nieskromnie stwierdzić, że chyba udało mi się spełnić jej życzenie. Moi drodzy, tort bezowy z truskawkami a'la Pavlova.
Tort bezowy z truskawkami
SKŁADNIKI NA SPODY:
- 1 szklanka białek (u mnie 8 wielkości M)
- 360 g drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- szczypta soli
- Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrysuj na nich okręgi: 28 cm i 20 cm.
- Białka z solą ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj po łyżce cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
- Ubitą pianę rozłóż na przygotowane blaszki tworząc zgrabne okręgi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120ºC i piecz jeszcze ok. 2,5 godziny. Pozostaw w wyłączonym, otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bezy najlepiej upiec dzień przed. Blaty bezowe powinny być dobrze wysuszone i mocno chrupkie. Są bardzo delikatne i mogą się kruszyć oraz łamać.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g świeżych truskawek
- Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wsyp cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
- Do masy dodaj serek i dokładnie wymieszaj robotem.
- Truskawki opłucz i dokładnie odsącz na sicie.
Na środek patery wyłóż dwie łyżki kremu i dopiero wtedy ułóż większą bezę (dzięki temu beza powinna pozostać na miejscu).Na większy blat wyłóż część kremu, przykryj mniejszym, wyłóż resztę kremu. Udekoruj truskawkami.Najlepiej podaj od razu.