Torcik truskawkowy
Kto nie tęskni za truskawkami ? Ja już dzisiaj przywołuję sezon truskawkowy, ciasta z truskawkami kuszą aromatem, kolorami i smakiem. Delikatny torcik na biszkopcie z masą truskawkową i galaretką, sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, jednak musimy odczekać kilka godzin ( najlepiej całą noc ) na stężenie masy. Bardzo polecam ten deser, na gorące popołudnia ?
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 łyżeczka do pieczenia
- 500 g truskawek
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 galaretki truskawkowe + szklanka gorącej wody
- kilka truskawek pokrojonych w plasterki
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody