Torcik tęczowy letni
Z latem
kojarzy się tęcza pomyślałam ze warto zrobić torcik letni tęczowy z orzeźwiającym
chrupiącym kremem. Krem dodatkowo podkreślał smak tortu. A tym magicznym składnikiem jest olej
kujawski i ogórek. Myślę ze połączenie kremu z ogórkiem to genialny pomysł. Tort
wyszedł obłędny. Biszkopt może nie wyszedł idealny musze nad nim popracować by był równy ale sam pomysł jest fajny.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
Składniki
Krem orzeźwiający
Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, olej Kujawski dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe porcje do każdej dodajemy barwnik dokładnie mieszkamy. Ciasto biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Na środku tortownicy wyciskamy niewielką ilość ciasta w kolorze żółtym, następnie robimy okręg kolorem czerwonym zielonym itp. Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku Krem Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy śmietan fix wymieszamy z cukrem pudrem delikatnie mieszamy. Ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę dodajemy olej Kujawski sok i skórkę z limonki dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na dwa krążki. Na pierwszy wykładamy krem przykrywamy drugim robimy dekoracje.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
Składniki
- 6 jajek
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Barwniki spożywcze ( zielony, żółty, czerwony)
Krem orzeźwiający
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka oleju Kujawksiego z pierwszego tłoczenia
- 3łyżki cukru pudru
- 3 smietan fix
- Sok i skórka z limonki
- 1 szt średniej wiekości ogórek
Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, olej Kujawski dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe porcje do każdej dodajemy barwnik dokładnie mieszkamy. Ciasto biszkoptowe przekładamy do rękawa cukierniczego Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia Na środku tortownicy wyciskamy niewielką ilość ciasta w kolorze żółtym, następnie robimy okręg kolorem czerwonym zielonym itp. Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku Krem Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy śmietan fix wymieszamy z cukrem pudrem delikatnie mieszamy. Ogórka kroimy na bardzo drobną kostkę dodajemy olej Kujawski sok i skórkę z limonki dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na dwa krążki. Na pierwszy wykładamy krem przykrywamy drugim robimy dekoracje.