Torcik porzeczkowy

Torcik porzeczkowy

Zdjęcie - Torcik porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ To taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny.
Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Torcik porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik porzeczkowy

Składniki:
tortownica śr 22cm

Biszkopt:
6jajek
150g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
30g kakao
50g zmielonych migdałów bez skórki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

100ml likieru porzeczkowego
1 słoiczek (340ml) galaretki z czerwonych porzeczek

100g czekolady deserowej
50ml śmietanki 30%
50g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypując cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Połączyć oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy. Wsypać zmielone migdały. Wszystko delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec około 40 min. W temp. 180°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone w środku. Ostudzić w formie na kracie kuchennej.

Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki. Ściąć też zbyt wyrośnięty środek ciasta. Spód skropić likierem porzeczkowym i posmarować połową galaretki porzeczkowej. Przykryć drugim krążkiem. Również skropić go likierem porzeczkowym i posmarować pozostałą galaretką. Przykryć ostatnim krążkiem.

Śmietankę podgrzać do temp. 60°C. Zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Posmarować nią wierzch i boku tortu. Odstawić do zastygnięcia.

Mleczną czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać łyżkę oleju i wymieszać. Przelać do woreczka foliowego. Odciąć róg i udekorować tort wg uznania. Kroić na porcje, gdy czekolada całkowicie zastygnie.

Źródło: „Smacznego”

Zdjęcie - Torcik porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów