Torcik orzechowo - pomarańczowy
Oprócz pierników na święta planuję bardziej wykwintne ciasto czyli torcik orzechowo - pomarańczowy. Delikatne orzechowe blaty z aromatyczną, dzięki skórce, pomarańczową masą to coś co będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.
Pomysł własny
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mielonych orzechów
- 4 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, orzechy oraz mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
Składniki na nasącz:
- 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- ew. mały kieliszek likieru pomarańczowego (dałam cointreau)
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Składniki na krem pomarańczowy:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)
Ubić ser z cukrem dodać śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy, likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.
Smacznego:)