Torcik orzechowo - pomarańczowy

Torcik orzechowo -  pomarańczowy

Oprócz pierników na święta planuję bardziej wykwintne ciasto czyli torcik orzechowo - pomarańczowy. Delikatne orzechowe blaty z aromatyczną, dzięki skórce, pomarańczową masą to coś co będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.

Zdjęcie - Torcik orzechowo -  pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mielonych orzechów
  • 4 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić  z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, orzechy oraz mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Składniki na nasącz:

  • 3/4 szklanki  soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • ew. mały kieliszek likieru pomarańczowego (dałam cointreau)

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)

Ubić ser z cukrem dodać śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy, likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów