Torcik malinowy
Robiłam go już jakiś czas temu na imieniny teściowej...
Zdjęcia doszły do mnie dopiero teraz...
Składniki:
spód:
200 g herbatników
50 g masła
warstwa środkowa:
500 g twarożku homogenizowanego
200 g śmietany 30%
3 łyżka cukru pudru
2 galaretki malinowe
200 g malin
wierzch:
1 galaretka malinowa
200 g śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
1 śmietanfix
1 cukier waniliowy
Herbatniki zmiksować. Masło rozpuścić. Herbatniki połączyć z masłem, wsypać na dno tortownicy i docisnąć palcami.
1 galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić.
połowę galaretki wylałam na spód, ale drugi raz tego nie zrobię - nie wyszło zbyt dobrze.
2 pozostałe galaretki rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić, śmietanę ubić z cukrem. Połączyć galaretki z twarożkiem, delikatnie wmieszać maliny, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Na zastygnięty torcik wylać cienką warstwę galaretki, wstawić do lodówki.
Przed podaniem ozdobić śmietaną ubitą z cukrem i usztywniaczem, można ozdobić malinami (ja nie miałam świeżych).
Smacznego :)