Torcik kawowo – wiśniowy

Torcik kawowo – wiśniowy
Zdjęcie - Torcik kawowo – wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 40minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Ten torcik kryje w sobie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych czyli kawę i wiśnie.  Kawa w wydaniu light bo ten tort był dla dziecka, cukier również bo jadł go też  cukrzyk. Wszystko razem genialnie się łączy. Tort nie zapycha, niestety bez problemu można zjeść kilka kawałków:) Na szczęście szybko się kończy bo są to proporcje na małą blaszkę:)

Składniki Instrukcje

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać rozbełtane żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę pszenną do szklanki, dopełnić mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 21 cm. Delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 3 blaty.

Przygotować espresso oraz kawę do nasączenia biszkoptu (ew. można nasączyć sokiem wiśniowym)

Żelatynę rozpuścić i odstawić na chwilę aby dobrze napęczniała. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i dodać cukier. Ubijać kilka minut, wlać zimną kawę oraz żelatynę i ubijać jeszcze krótką chwilę. Masa powinna być gęsta ale nie może zrobić się masło.

Każdą warstwę biszkoptu nasączać kawą, następnie smarować dżemem wiśniowym i smarować trzecią częścią masy kawowej. Wierzch ozdobić kleksami oraz wisienkami koktajlowymi. Można też posypać mieloną kawą.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

Zdjęcie - Torcik kawowo – wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów