Torcik kawowo – wiśniowy
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 40minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Ten torcik kryje w sobie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych czyli kawę i wiśnie. Kawa w wydaniu light bo ten tort był dla dziecka, cukier również bo jadł go też cukrzyk. Wszystko razem genialnie się łączy. Tort nie zapycha, niestety bez problemu można zjeść kilka kawałków:) Na szczęście szybko się kończy bo są to proporcje na małą blaszkę:)
Składniki- Składniki na biszkopt:
- jajka - 5 szt.
- mąka pszenna - 1 niepełna szklanka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- cukier - 5 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę:
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana 30% - 350 ml
- cukier puder - 4 łyżki
- żelatyna - 3 łyżeczki
- kawa - ok. 150 ml
- Pozostałe:
- wisienki koktajlowe - do dekoracji
- kawa mielona - do posypania
- dżem wiśniowy - 1 mały słoik (300 ml)
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać rozbełtane żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę pszenną do szklanki, dopełnić mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 21 cm. Delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Przygotować espresso oraz kawę do nasączenia biszkoptu (ew. można nasączyć sokiem wiśniowym)
Żelatynę rozpuścić i odstawić na chwilę aby dobrze napęczniała. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i dodać cukier. Ubijać kilka minut, wlać zimną kawę oraz żelatynę i ubijać jeszcze krótką chwilę. Masa powinna być gęsta ale nie może zrobić się masło.
Każdą warstwę biszkoptu nasączać kawą, następnie smarować dżemem wiśniowym i smarować trzecią częścią masy kawowej. Wierzch ozdobić kleksami oraz wisienkami koktajlowymi. Można też posypać mieloną kawą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)