Torcik "Kashmir"
Torcik wydaje sie skomplikowany no i troche jest- bo mamy tu kruche z czekolada,mamy galaretke ze swiezych truskawek ,mus czekoladowo jogurtowy- powiem tak,to ciasto na specjalne okazje! .
Zapraszam!
Torcik "Kashmir"
Kruche
( potrzebne 2 tortownice 22 cm i 18 cm sred. )
. 300 gr maki pszennej
. 100 gr cukru pudru
. 120 gr czekolady gorzkiej
. 50 ml oleju slonecznikowego
. 50 gr kakao
. 1 jajko
. 1 lyzeczka sody oczyszczonej
. skorka otarta z cytryny
Wykonanie
- czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej lekko studzimy
- do czekolady najpierw dodajemy cale jajko i mieszamy kiedy sie wchlonie dodajemy olej i mieszamy
- make przesiewamy z cukrem pudrem,kakao i soda - dodajemy czekolade z dodatkami i otarta skorke cytryny
- calosc mieszamy i zagniatamy ciasto
- gotowe olwijamy folia i odstawiamy do lodowki
- zimne ciasto walkujemy i odciskamy na nim dwa krazki za pomoca brzegow tortownic
- pieczemy w temp. 170stC przez 10 min - studzimy
Galaretka z truskawek
. 150 gr truskawek
. 50 gr cukru
. 1 lyzka soku z cytryny
. 2 listki zelatyny
Wykonanie
- truskawki kroimy w kostke zasypujemy cukrem i dusimy na wolnym ogniu
- zelatyne namaczamy w zimnej wodzie
- kiedy owoce sa miekkie dodajemy namoczona zelatyne i sok z cytryny
- calosc blendujemy
- gotowy mus przelewamy przez sitko
- plynna galaretke studzimy - zimna przelewamy do mniejszej tortownicy ktora nalezy wyscielic folia spozywcza
- tortownice odstawiamy do lodowki
Mus czekoladowy
. 150 gr czekolady bialej
. 250 ml smietanki kremowki
. 200 ml jogurtu naturalnego
. 100 gr cukru pudru
. 5 listkow zelatyny
. aromat waniliowy
Wykonanie
- czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej
- smietane ubijamy z cukrem pudrem ale tak nie do konca i dodajemy jogurt
- zelatyne namoczona w zimnej wodzie wkladamy do szklaneczki z 2 lyzkami smietany i rozpuszczamy ja w mikrofali 10 sek.
- rozpuszczona zelatyne dodajemy do ubitej smietany z jogurtem
- po 1 lyzce dodajemy ubita smietane do rozpuszczonej czekolady ( nie odwrotnie ) i dokladnie mieszamy
- mus przekladamy do worka cukierniczego i odcinamy koncowke
Skladanie
- wieksza tortownice wykladamy folia spozywczywcza ( dno i brzegi )
- wykladamy 1/3 musu ,na to galaretke z truskawek i mniejszy krazek ciasta kruchego
- teraz musem wypelniamy najpierw brzegi potem wykladamy reszte
- calosc przykrywamy wiekszym krazkiem i odstawiamy tortownice do zamrazarki najlepiej na noc
Polewa czekoladowa " ganache "
. 200 m smietanki kremowki
. 150 gr czekolady gorzkiej
. aromat rumowy
Wykonanie
- czekolade siekamy nozem
- smietanke podgrzewamy ,kiedy bedzie goraca zalewamy czekolade i dodajemy rum
- mieszamy calosc dokladnie az bedzie lsniaca gesta masa - studzimy
- zamrozone ciasto wyjmujemy delikatnie z formy ,odwracamy i ustawiamy na sloiczku
- polewamy przestudzonym ( 29 stC ) ganache
- gotowe- ustawiamy na podkladzie do ciast pomagajac sobie szeroka paletka
- dekorujemy w/g wlasnego uznania
Smacznego!