Torcik "Igloo"

Torcik "Igloo"

W tytule to troche żart oczywiscie,chciaż nie powiem że bardzo myle sie z prawdą,bo prawda jest taka,że w tej szerokosci geograficznej gdzie mieszkam snieg pada raz na 23 lata i co wtedy ?,jak sie teskni za klimatem śniegu i mrozu- znalazlam sposob i juz niemal jestem gotowa na swęta.

Ten torcik,chociaz pelen klimatu zimowego nie doczekal do swiąt,bo zrobilam go na urodziny mojego męża,więc śladu po nim nie ma,o przepraszam! uchowal sie jeden pingwinek ( schowalam na pamiatke ).

Zapraszam!

Zdjęcie - Torcik "Iglo" ( czyli -nie ma zimy ,to sobie zrobie ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik "Iglo" ( czyli -nie ma zimy ,to sobie zrobie ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik "Iglo" ( czyli -nie ma zimy ,to sobie zrobie ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik "Iglo" ( czyli -nie ma zimy ,to sobie zrobie ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik "Igloo"

Biszkopt

.4 jajka

.3/4 szklanki maki pszennej

.3/4 szklanki cukru

.2 lyzki maki ziemniaczanej

.2 lyzki zimnej wody ( z lodowki )

 

Krem

.500 ml smietany kremowki

.500 gr mascarpone

.250 gr owocow lesnych

.150 gr cukru pudru

.aromat rumowy

.3 listki zelatyny

 

poncz

.1 szklanka zimnej wody

.2 lyzki soku z cytryny

 

 

ponadto

.folia spozywcza

.miska szklana zaroodporna sred.20 cm

.cukier puder do posypania

.masa cukrowa w kilku kolorach do zrobienia pingwinkow i choinek

 

Wykonanie

biszkopt

-blaszke z piekarnika wykladamy papierem do pieczenia

-jajka ubijamy z cukrem na jasny puch,dodajemy zimna wode,potem delikatnie przesiewamy obie maki i mieszamy lyzka

-ciasto wykladamy na blaszke i rownamy powierzchnie

-pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180stC-studzimy

 

krem

-zelatyne namaczamy w zimnej wodzie,potem rozpuszczamy w 3 lyzkach wrzatku

-smietane ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy aromat,miekkie mascarpone rozpuszczona zelatyne i na koniec owoce

 

skladanie

1.miske zaroodporna wykladamy folia spozywcza,tak zeby wystawala na zewnatrz miski

2.biszkopt polewamy ponczem,potem kroimy go na szerokie paski

3.paskami biszkopu wykladamy scianki miski i dociskamy je, smarujemy kremem i tak kolejna warstwa

4.ostatnia warstwe stanowi biszkopt

5.miske wstawiamy do lodowki na 2 godz.

6.ciasto wyciagamy z miski ( z uzyciem folii,jest to latwe )i umieszczamy na talerzu

7.calosc smarujemy pozostalym kremem,potem za pomoca waskiego noza zaznaczamy 3-4 okregi,potem zas krotkie podluzne naciecia

7.ostrym nozem wycinamy wglebienie imitujace wejscie do iglo,podkreslamy je niewielka iloscia kremu

8 umieszczamy pingwiny i choinki

9.calosc posypujemy obficie cukrem pudrem

( na youtube znajdziemy filmiki jak sie robi pingwinki i inne dekoracje z masy cukrowej,tj.b.proste )

Pozdrawiam!

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów