Torcik cytrynowy z musem truskawkowym

Torcik cytrynowy z musem truskawkowym
Po kilkudniowej nieobecności wracam do Was z nowymi przepisami. Gorący okres już chyba za mną, powoli wracam do codzienności. Systematyczność wpisów więc wróci.
Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem. Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy.

Zdjęcie - Torcik cytrynowy z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ):

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Krem cytrynowy:
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych )
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • tarta biała czekolada



Wykonanie:
Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu.
Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków. Dodajcie żółtka - ubijajcie 2-3 minuty. Dodajcie przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszajcie. Wylejcie masę biszkoptową do tortownicy średnicy 24 cm. Pieczcie biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 10-12 minut. Upieczony biszkopt ostudźcie, następnie przytnijcie do wysokości 3-4 centymetrów. Blat biszkoptowy ponownie umieśćcie w tortownicy.

Przygotujcie podstawę kremu cytrynowego. Zagotujcie sok cytrynowy z 1/2 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlejcie zagotowany sok. Następnie przelejcie całość do garnka i gotujcie na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawcie do całkowitego wystygnięcia, nie chłódźcie w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.

Zimny budyń cytrynowy zmiksujcie na wysokich obrotach. Musi zmienić się w jasny krem. Do ubitego dodajcie masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodajcie rozpuszczoną w niedużej ilości wrzątku żelatynę.

Podłużne biszkopty przytnijcie do wysokości tortownicy i ułóżcie dookoła. Wlejcie krem cytrynowy. Odstawcie do lodówki.

Truskawki zmiksujcie z cukrem na mus. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Lekko tężejący mus wylejcie na cytrynowy krem.

Torcik odstawcie na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypcie tartą białą czekoladą.


Zdjęcie - Torcik cytrynowy z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Torcik cytrynowy z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów