Torcik cytrynowo-bazyliowy
Ciasto cytrynowo-bazyliowe w postaci PROSTEGO TORTU. To najprostszy tort, jaki możecie zrobić. Dzięki użyciu aromatycznego oleju Kujawskiego z ziołami o smaku “Cytryna-bazylia” ciasto zyskało wyjątkowy aromat bazylii.
Oleje Kujawski z ziołami w 8 smakach możecie używać do sałatek, smażenia, marynat a także do pieczenia.
A ten tort z bazylią z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie 😊
Składniki na torcik cytrynowo-bazyliowy:
Tortownica 24 cm
Składniki na torcik cytrynowo-bazyliowy:
Ciasto cytrynowo - bazyliowe:
- 6 jajek
- 210 g cukru
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Krem cytrynowy:
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 3 czubate łyżki cukru do ubijania (45 g)
- sok z 3 cytryn
- 5 łyżek cukru (75 g)
- 20 g żelatyny
- 70 ml wody do żelatyny
Nasączenie:
- ¾ szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Dodatki:
- minibezy
- cytryna
- bazylia
- biała czekolada – 2 kostki
Jak przygotować torcik cytrynowo-bazyliowy?
Białka ubij do uzyskania gęstej piany, możesz zacząć dodawać cukier po łyżce w około 20 sekundowych odstępach. Następnie pojedynczo dodaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera i w dwóch porcjach dodaj olej Kujawski “Cytryna-bazylia”, sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.
Masę wylej do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 180 ℃ z funkcją “góra/dół” na dolną półkę. Czas pieczenia ok. 55 min. do suchego patyczka.
Ciasto cytrynowo-bazyliowe odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 blaty.
Przy składaniu ciasta nasącz blaty ciasta wodą z sokiem z cytryny i cukrem.
Żelatynę zalej niewielką ilością wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Wyciśnij sok z cytryn, dodaj cukier i mieszając podgrzej do zagotowania. Zdejmij z palnika dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw.
Przygotuj krem cytrynowy. Ubij śmietankę z cukrem, dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania stabilnego kremu. ¼ masy przełóż do worka cukierniczego do dekoracji i obłożenia boków.
Resztę kremu połącz z jeszcze lekko ciepłym sokiem z cytryny, zmiksuj i podziel na 3 równe porcje.
Przełóż blaty cytrynowym kremem. Udekoruj i ciesz się smakiem torcika cytrynowo-bazyliowego.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 dzien
Stopień trudności: średnio trudny