Torcik cytrynowo-bazyliowy

Torcik cytrynowo-bazyliowy

Zdjęcie - Torcik cytrynowo-bazyliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto cytrynowo-bazyliowe w postaci PROSTEGO TORTU. To najprostszy tort, jaki możecie zrobić. Dzięki użyciu aromatycznego oleju Kujawskiego z ziołami o smaku “Cytryna-bazylia” ciasto zyskało wyjątkowy aromat bazylii.

Oleje Kujawski z ziołami w 8 smakach możecie używać do sałatek, smażenia, marynat a także do pieczenia.

A ten tort z bazylią z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie 😊

Składniki na torcik cytrynowo-bazyliowy:

Tortownica 24 cm

Składniki na torcik cytrynowo-bazyliowy:

Ciasto cytrynowo - bazyliowe:

  • 6 jajek
  • 210 g cukru
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Krem cytrynowy:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru do ubijania (45 g)
  • sok z 3 cytryn
  • 5 łyżek cukru (75 g)
  • 20 g żelatyny
  • 70 ml wody do żelatyny

Nasączenie:

  • ¾ szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Dodatki:

  • minibezy
  • cytryna
  • bazylia
  • biała czekolada – 2 kostki

Zdjęcie - Torcik cytrynowo-bazyliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotować torcik cytrynowo-bazyliowy?

Białka ubij do uzyskania gęstej piany, możesz zacząć dodawać cukier po łyżce w około 20 sekundowych odstępach. Następnie pojedynczo dodaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera i w dwóch porcjach dodaj olej Kujawski “Cytryna-bazylia”, sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj tylko do połączenia składników.

Masę wylej do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 180 ℃ z funkcją “góra/dół” na dolną półkę. Czas pieczenia ok. 55 min. do suchego patyczka.

Ciasto cytrynowo-bazyliowe odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 blaty.

Przy składaniu ciasta nasącz blaty ciasta wodą z sokiem z cytryny i cukrem.

Żelatynę zalej niewielką ilością wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Wyciśnij sok z cytryn, dodaj cukier i mieszając podgrzej do zagotowania. Zdejmij z palnika dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw.

Przygotuj krem cytrynowy. Ubij śmietankę z cukrem, dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania stabilnego kremu. ¼ masy przełóż do worka cukierniczego do dekoracji i obłożenia boków.

Resztę kremu połącz z jeszcze lekko ciepłym sokiem z cytryny, zmiksuj i podziel na 3 równe porcje.

Przełóż blaty cytrynowym kremem. Udekoruj i ciesz się smakiem torcika cytrynowo-bazyliowego.

 

Zdjęcie - Torcik cytrynowo-bazyliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 dzien
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów