Tiramisu
Tiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie!
Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!
Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3 łyżki
* mascarpone – 300 g
* śmietana kremówka – 100 g
* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt
* kakao
* mocna kawa – ok. 125 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
( Jajka wyparzamy ).
Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.
Powtarzamy do wykończenia składników.
Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Podajemy mocno schłodzone!
Smacznego!