Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu – po włosku ” PODERWIJ MNIE „ Myślę , że każdego uda się poderwać tym sposobem. Deser smakuje obłędnie!

Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach. Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!

Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!

Polecam!

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* żółtko – 3 szt

* cukier – 3 łyżki

* mascarpone – 300 g

* śmietana kremówka – 100 g

* biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt

* kakao

* mocna kawa – ok. 125 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

( Jajka wyparzamy ).

Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Pucharki  wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.

Powtarzamy do wykończenia składników.

Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.

Podajemy mocno schłodzone!

Smacznego!


Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów