Tiramisu

TIRAMISU

4 żółtka + 4 białka

300 gram serka Mascarpone

4-5 łyżek cukru pudru

2 filiżanki mocnej kawy

gorzkie kakao

24 biszkopty włoskie – do Tiramisu

Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.

Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową.

Moczyć biszkopty w kawie krótko! Szybko nasiąkają. Biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 6-10 h.

Po wyjęciu z lodówki całość posypać przesianym przez sitko kakao.

Do kawy można dodać 2-3 łyżki wina marsala albo koniaku, likieru kawowego, rumu czy amaretto.

Przepisy z tych kategorii

Tiramisu bez jajek
19

Tiramisu bez jajek

Laura Laura
Cafe Babilon

Tort tiramisu
84

Tort tiramisu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tiramisu
12

Tiramisu

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
1

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku