Tiramisu
TIRAMISU
4 żółtka + 4 białka
300 gram serka Mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
2 filiżanki mocnej kawy
gorzkie kakao
24 biszkopty włoskie – do Tiramisu
Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową.
Moczyć biszkopty w kawie krótko! Szybko nasiąkają. Biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 6-10 h.
Po wyjęciu z lodówki całość posypać przesianym przez sitko kakao.
Do kawy można dodać 2-3 łyżki wina marsala albo koniaku, likieru kawowego, rumu czy amaretto.