Thareed
Wczoraj zrobiłam obiad, na który przepis znalazłam w Kuchni Ireny i Andrzeja. Wiedziałam, że okaże się on hitem bo duża ilość mięsa i warzyw to coś co u mnie zawsze rządzi. Danie pochodzi z Kataru ale składnikami przypomina swojską europejską kuchnię i jest bardzo smaczne. Ja trochę za długo je chyba gotowałam bo trafiły mi się jakieś wyjątkowo twarde ziemniaki. Całość jednak bardzo smaczna i polecam.
Przypominam o konkusie herbacianym:)
Składniki:
- pół kilograma jagnięciny pokrojonej w kostkę (u mnie wieprzowina)
- cukinie
- ziemniaki
- zielona fasolka
- marchewki pokrojone na kawałki
- 15 cienkich kromek chleba
- 2 - 3 posiekane cebule
- 2 - 3 posiekane pomidory
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 opakowanie pasty pomidorowej
- przyprawy (czarny pierz, imbir, kurkuma, kardamon)
- limonka
- sól
- 2 kostki rosołowe
- ghee
-
ok. 6 szklanek wody.
Na 3 łyżkach rozgrzanego ghee podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy i skropić sokiem z limonki. Wymieszać. Dodać mięso, szczyptę soli, zagotować. Dodać pomidory, pastę pomidorową i kostki rosołowe. Podlać wodą, wymieszać. Dodać warzywa, gotować 15 minut. W naczyniu którym będziemy podać zupę wyłożyć kromki chleba. Zalać zupą i podawać.
Smacznego:)