Thareed

Thareed

Wczoraj zrobiłam obiad, na który przepis znalazłam w  Kuchni Ireny i Andrzeja. Wiedziałam, że okaże się on hitem bo duża ilość mięsa i warzyw to coś co u mnie zawsze rządzi. Danie pochodzi z Kataru ale składnikami przypomina swojską europejską kuchnię i jest bardzo smaczne. Ja trochę za długo je chyba gotowałam bo  trafiły mi się jakieś wyjątkowo twarde ziemniaki. Całość jednak bardzo smaczna i polecam.

Przypominam o konkusie herbacianym:)

Zdjęcie - Thareed  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół kilograma jagnięciny pokrojonej w kostkę (u mnie wieprzowina)
  • cukinie
  • ziemniaki
  • zielona fasolka
  • marchewki pokrojone na kawałki
  • 15 cienkich kromek chleba
  • 2 - 3 posiekane cebule
  • 2 - 3 posiekane pomidory
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pasty pomidorowej
  • przyprawy (czarny pierz, imbir, kurkuma,  kardamon)
  • limonka
  • sól
  • 2 kostki rosołowe
  • ghee
  • ok. 6 szklanek wody.

Na 3 łyżkach rozgrzanego ghee podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy i skropić sokiem z limonki. Wymieszać. Dodać mięso, szczyptę soli, zagotować. Dodać pomidory, pastę pomidorową i kostki rosołowe. Podlać wodą, wymieszać. Dodać warzywa, gotować 15 minut. W naczyniu którym będziemy podać zupę wyłożyć kromki chleba. Zalać zupą i podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów