Tęczowy sernik na zimno
17
W ramach pielęgnacji wewnętrznego dziecka postanowiłem zrobić tęczowy sernik na zimno, który myślę, że może zachwycić również niejednego dorosłego! 🙂 To proste ciasto bez pieczenia będzie idealne na każdą okazję jednakowo dla tych mniejszych, jak i większych dzieci! Tworząc przepis na ten tęczowy sernik na zimno, zależało mi, aby był on jak najprostszy w przygotowaniu, smaczny, owocowy i korzystał wyłącznie z naturalnych barwników. Był to całkowity eksperyment, ale sądzę, że całkiem udany, więc postanowiłem się nim z Wami podzielić. 🙂
Masę serową przygotowałem z dobrego twarogu w wiaderku, który zmiksowałem z mlekiem skondensowanym, odrobiną wanilii oraz żelatyną. Następnie podzieliłem ją na 6 niemalże równych porcji i każdą z nich zabarwiłem w inny sposób, aby uzyskać piękny tęczowy sernik. Warstwę fioletową otrzymałem przez dodatek purée z leśnych jagód. Warstwę niebieską zabarwiłem naparem z kwiatów klitorii ternateńskiej (znaną też jako blue pea tea). Warstwa zielona to sernik z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Warstwę żółtą wzbogaciłem o sok z rokitnika. Warstwę pomarańczową przygotowałem przez dodatek pulpy z mango i odrobinę soku z buraka. Ostatnią czerwoną warstwę zrobiłem, miksując wiśnie oraz maliny. Naturalne kolory nie będą tak intensywne, jak w przypadku barwników – są raczej pastelowe i bardziej delikatne. Niemniej jednak przez dodatek owoców i naparów taki sernik będzie smakował sto razy lepiej, a w dodatku będzie znacznie zdrowszy. Szczególnie jeśli planujecie przygotować go dla Waszych pociech. 🙂
Finalnie mój tęczowy sernik na zimno ozdobiłem odrobiną bitej śmietany oraz żelkami, aby było nieco bardziej kolorowo. 🙂 Przygotowanie tego ciasta nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Proponuję od razu przygotować wszystkie kolorowe masy i stopniowo wlewać je jedna po drugiej, gdy tylko wierzch stężeje. Najlepiej i najszybciej zrobić to, wkładając początkowo sernik do zamrażarki. Oczywiście możecie kombinować tu z innymi naturalnymi barwnikami, bo opcji jest znacznie więcej. Ja po prostu wybrałem to, co akurat miałem pod ręką. 🙂
Ten tęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na Dzień Dziecka, urodziny czy też inne okazje. A przez to, że nie wymaga otwierania piekarnika, idealnie sprawdzi się na gorące letnie dni. 🙂 Można udekorować go również świeżymi owocami, czy jadalnymi kwiatami. Możliwości jest mnóstwo, więc potraktujcie ten przepis jako inspirację. 🙂
Tęczowy sernik
Ilość porcji: 8-10
Składniki na tęczowy sernik na zimno:
Masa serowa:
- 900 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 400 ml skondensowanego słodzonego mleka
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- 50 g żelatyny
- 200 ml wody
Warstwa fioletowa:
- 250 g masy serowej
- 100 g jagód (mogą być mrożone)
Warstwa niebieska:
- 250 g masy serowej
- 1 łyżeczka mielonych kwiatów klitorii ternateńskiej
- 100 ml wrzątku
Warstwa zielona:
- 250 g masy serowej
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
- 100 ml wrzątku
Warstwa żółta:
- 250 g masy serowej
- 100 ml soku z rokitnika (lub pulpy z mango)
Warstwa pomarańczowa:
- 230 g masy serowej
- 100 g pulpy z mango
- 20 ml soku z buraka
Warstwa czerwona:
- 250 g masy serowej
- 100 g malin lub wiśni (mogą być mrożone)
Dekoracja:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- garść kolorowych żelków, np. tęczowych
Jak przygotować tęczowy sernik na zimno?
Masa serowa
- Twaróg wyjmij z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Następnie przełóż go do miski, wlej mleko skondensowane i dodaj cukier puder z wanilią. Masę utrzyj mikserem lub blenderem, aż będzie gładka.
- Żelatynę przesyp do kubka, wlej 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie wlej 100 ml wrzącej wody i dokładnie rozprowadź żelatynę.
- Żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie połącz przy pomocy blendera lub miksera.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm lub o średnicy 23 cm i wysokości 6 cm. Spód tortownicy pokryj folią spożywczą, a boki folią rantową.
Warstwa fioletowa
- Jagody zmiksuj blenderem na purée, a następnie połącz dokładnie z masą serową, krótko miksując blenderem.
- Masę wylej na spód formy i włóż tortownicę do zamrażarki do stężenia na 15-30 minut.
Warstwa niebieska
- Klitorię ternateńską wsyp do szklanki, wlej wrzątek i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do masy serowej i zmiksuj krótko blenderem.
- Masę wylej warstwę fioletową i włóż tortownicę do zamrażarki do stężenia na 15-30 minut.
Warstwa zielona
- Zieloną herbatę matcha wsyp do szklanki, wlej wrzątek i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do masy serowej i zmiksuj krótko blenderem.
- Masę wylej na warstwę niebieską i włóż tortownicę do zamrażarki do stężenia na 15-30 minut.
Warstwa żółta
- Sok z rokitnika zmiksuj krótko blenderem z masą serową.
- Masę wylej na warstwę zieloną i włóż tortownicę do zamrażarki do stężenia na 15-30 minut.
Warstwa pomarańczowa
- Pulpę z mango i sok z buraka zmiksuj krótko blenderem z masą serową.
- Masę wylej na warstwę żółtą i włóż tortownicę do zamrażarki do stężenia na 15-30 minut.
Warstwa czerwona
- Maliny lub wiśnie zmiksuj blenderem na purée, a następnie połącz dokładnie z masą serową, krótko miksując blenderem.
- Masę wylej na warstwę pomarańczową i włóż tortownicę do lodówki na kilka godzin (przynajmniej 4-6) do całkowitego stężenia.
Dekoracja
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i udekoruj wierzch ciasta.
- Na sam koniec ozdób sernik tęczowymi żelkami.
- Przed podaniem zdejmij delikatnie folę rantową i krój sernik na porcje.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square