Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia
Zdjęcie - Tatar z wędzonego łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Romantyczne akcenty w jedzeniu zwykle kojarzą mi się z ciasteczkami, czekoladkami, czy innymi wariacjami na słodko. Mój ukochany, owszem zawsze je doceni, ale często ma do mnie pretensje, że próbuję go utuczyć (w szczególności, że sama sobie danej rzeczy odmawiam). Przedstawiam alternatywę do słodyczy, która może być równie romantyczna- tatar w serduszkach. Trochę naginam klasykę, bo tatar w oryginale przygotowywany jest z użyciem surowej ryby, ale dla mnie odrobina dymu nie tylko nie przeszkadza, ale dodaje specyficznego, lepszego smaku.
Tatar z wędzonego łososia (dla ok. 4 osób) - 500g wędzonego łososia w kawałku - 50g kaparów - 3 łyżki siekanych suszonych pomidorów - 10 korniszonów - ćwierć cebuli - ćwierć jabłka - 2 łyżki siekanego świeżego koperku - 2 łyżeczki musztardy miodowej - sok z 1 cytryny - pieprz - kilka kropli tabasco
- razowe kromki - masło - rukola
- musztarda - paski skórki cytrynowej
Posiekaj łososia i wrzuć do miski. Dorzuć kapary. Posiekaj suszone pomidory, korniszony, cebulę i jabłko i dorzuć do miski. Posiekaj drobno koperek i dorzuć do reszty. Dopraw musztardą, pieprzem, cytryną i tabasco. Na mój smak nie wymaga soli, gdyż łosoś jest słony sam w sobie. Przygotuj wykrawaczkę do ciasteczek w kształcie serca i upchnij w środku tatar. Podnieś delikatnie, a uzyskasz kształt serduszka. Podawaj z razowymi tostami z masłem i rukolą. Udekoruj łyżeczką musztardy i skórką cytrynową na każdym sercu.
Śliwka

Kategorie przepisów