Tarta ze szpinakiem
Podobno te wszystkie opowieści o zdrowotnych walorach szpinaku to bujada i żelaza wcale nie ma tak dużo, jak to wmawiali nam w przedszkolu. Ile by jednak te zielone listki żelaza nie zawierały, ja je jem- bo lubię! Dziś przepis na naprawdę solidną porcję tarty z solidną porcją szpinaku. Upiekłam taką ilość, że jedliśmy ją dwa dni z rzędu, z dodatkiem sosu z sera pleśniowego.
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 100 g
- cukier puder - 2 łyżecki
- sól - 1/2 łyżeczki
- drożdże świeże - 25 g
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- żółtko - 2 szt
- jajko - 1 szt
- farsz
- szpinak - 1 kg, ważyłam liście po krótkim obgotowaniu
- jajko - 2 szt (białka i żółtka osobno)
- twaróg - 250 g
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 szt
- masło - 2 łyżki lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa -
- możesz też dodać ok. szklanki sosu beszamelowego -
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru pudru. Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, wlać drożdże. Wyrobione ciasto można włożyć na chwilę do lodówki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Lekko zeszklić. Dodać liście szpinaku (świeże lub mrożone; jeśli liście były wcześniej podgotowane- dokładnien odcisnąć je z wody). Całość poddusić na średnim gazie- odparować jak najwięcej płynu ze szpinaku. Do lekko wystudzonej masy dodać rozdrobniony twaróg oraz żółtka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ceramiczną foremkę nasmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Wyłożyć farsz, wierzch można ozdobić odrobiną ciasta. Piec ok. godziny w 180 oC.