Tarta ze szparagami

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka.
Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące.
Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje.
Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi!

Składniki na ciasto:

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami250 g mąki orkiszowej 1050
125 g zimnego masła
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

200 g jogurtu greckiego
50 g gęstej śmietany 24%
3 jajka L
pęczek zielonych szparagów
starty parmezan
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
czosnek niedźwiedzi/tymianek

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć
  • jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego
  • foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy o średnicy 32 cm, dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące
  • na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie
  • piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zielony talerz z chrupiącymi krewetkami. Zjeść wiosnę!

Zielony talerz z chrupiącymi k…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Białe szparagi w beszamelu

Białe szparagi w beszamelu

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałata cezar wegańska z grillowanym tofu
1

Sałata cezar wegańska z grillo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z fasolką szparagową i jajkami
2

Sałatka z fasolką szparagową i…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa – krem ze szparagów

Zupa – krem ze szparagów

napiecyku napiecyku
napiecyku

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!