Tarta ze szparagami

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka.
Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące.
Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje.
Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi!

Składniki na ciasto:

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami250 g mąki orkiszowej 1050
125 g zimnego masła
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

200 g jogurtu greckiego
50 g gęstej śmietany 24%
3 jajka L
pęczek zielonych szparagów
starty parmezan
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
czosnek niedźwiedzi/tymianek

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć
  • jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego
  • foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy o średnicy 32 cm, dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące
  • na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie
  • piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Tarta ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z czerwoną fasolą
2

Kurczak z czerwoną fasolą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem i pieczarkami
2

Kaszotto z kurczakiem i piecza…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gofry z tartych ziemniaków
1

Gofry z tartych ziemniaków

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlet schabowy w dyniowej panierce z surówką z czerwonej kapusty
4

Kotlet schabowy w dyniowej pan…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placki bananowe
2

Placki bananowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chałka na zakwasie z wanilią i czarnym sezamem. Styczniowa Piekarnia!

Chałka na zakwasie z wanilią i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dutch baby – historia i przepis
1

Dutch baby – historia i…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!