Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka.
Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące.
Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje.
Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi!
Składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej 1050
125 g zimnego masła
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
200 g jogurtu greckiego
50 g gęstej śmietany 24%
3 jajka L
pęczek zielonych szparagów
starty parmezan
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
czosnek niedźwiedzi/tymianek
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut
- szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć
- jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego
- foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy o średnicy 32 cm, dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące
- na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie
- piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów