Tarta ze szparagami
Jak zawsze w sezonie proponuje Państwu przepyszne potrawy ze szparagami. Te wyjątkowo smaczne warzywa polecam na przystawkę do obiadu lub na wykwintną kolację.
Choć rzadko robię w postaci tarty, uważam, że szparagi powinno się podawać zawsze w sosach, jako odrębną przystawkę. Niemniej jednak należy także spróbować i tej wersji.
Tarta na ciescie francuskim ze szparagami z kremowym serkiem, pomidorkami i parmezanem. Przepysznie dobrane smaki zachęcają do przygotowanie tej tarty. Polecam ?
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego /320 g/
- 560 g serka Philadelphia
- 1 jajo
- 20 g cienkiego szczypiorku
- 200 g zielonych szparag /najlepiej cienkich/
- 6 małych pomidorków
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki parmezanu
Wykonanie:
- Ciasto rozmrozić lub pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie lekko rozwałkować i wyłożyć spód tarty. / Jeśli macie formę prostokątną o wymiarach: 33 cm x 9 cm, to należy ciasto złożyć na pół, lekko rozwałkować i wyłożyć formę./ Nakłuć widelcem spód ciasta.
- Serek zmiksować z jajkiem, posiekanym drobno szczypiorkiem, dodać sól i pieprz i wyłożyć do formy, wyrównać wierzch.
- Końcówki zdrewniałych szparag przyciąć, ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 6 minut, następnie przełożyć do lodowatej wody, odcedzić.
- Ugotowane szparagi ułożyć na wierzchu, lekko wciskając w ser oraz ćwiartki pomidorków.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 35-40 minut.
- Po upieczeniu tarty, jeszcze gorącą posypać parmezanem.
Smacznego:)