Tarta z warzywami i bobem

Tarta z warzywami i bobem
Ta tarta to efekt remanentu w lodówce, zostało co nie co różnych warzyw i trzeba było je jakoś sensownie spożytkować.

Tarta z warzywami i bobem
ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 nieduże bataty
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść łuskanego bobu
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 jajka
  • oliwa
  • zioła prowansalskie, sól
Zdjęcie - tarta z warzywami i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na foremkę, odciąć zbędne brzegi i wstawić do lodówki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany ząbek czosnku i szalotki, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię oraz pokrojone w słupki bataty. Całość dusić do miękkości (można podlać troszkę wodą). W miseczce wymieszać pomidory z jajkami. Odsączyć warzywa i połączyć z pomidorami. Spód do tarty podpiec na rumiano. Wyłożyć warzywa posypać bobem i piec 20-30 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów