Tarta z mascarpone i truskawkami
Tarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta, której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim!
Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie!
Tarta nie wymaga pieczenia!
Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć!
Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodkości na randkę.
Gwarantuję , że każdy z ogromną przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( foremka 26 )
SPÓD:
* herbatniki – ok. 350 g
* masło – 150 g
MASA:
* mascarpone – 300 g
* śmietana 36% – 125 ml
* cukier puder – 3-4 łyżki
* truskawki – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na schłodzone ciasto.
Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wkładamy na ok. 3 godziny do lodówki.
Smacznego!