Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą

Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą

Zdjęcie - Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na tartę naszło mojego męża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek, kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%


Dodatkowo:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek
  • mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka czerwonych pomidorków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki startej mozzarelli


1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z ziarnami.
2. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cukinię w plasterki, pomidorki na pół. Na spód tary dajemy pieczarki i paprykę, następnie ja ułożyłam dookoła plasterki cukinii, w środek kiełbasy i pomidorki.
3. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startą mozzarellą i zalewamy tak przygotowanym sosem tartę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów