Tarta z guawą i mango
Tarta z guawą i mango
/forma o średnicy 28cm/
275g ciasta francuskiego
masa zapiekana:
300g jogurtu greckiego
2 jajka
300g puree z guawy
krem:
250g mascarpone
100g jogurtu greckiego
skórka starta z jednej limonki
2 łyżeczki pasty sezamowej
1 średnie mango
Ciastem francuskim wylepić formę na tartę. Podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W międzyczasie wymieszać dokładnie jajka, jogurt i puree. Przelać na podpieczony spód. Piec ponownie przez 20 minut, ale z temperaturą zmniejszoną do 180 stopni. Po tym czasie zostawić ciasto jeszcze w piekarniku na około 5 minut. Wyjąć i ostudzić.
Mascarpone połączyć z jogurtem, dodać skórkę z limonki i pastę sezamową. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować na na upieczonej tarcie. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki mango. Smacznego!