Tarta z dynią i papryką
Do upieczenia tej tarty skłoniła mnie „wizyta” w zamrażarce. Znalazłam woreczek upieczonej jeszcze jesienią dyni. Czas to był najwyższy, by ją smacznie wykorzystać!
Aby dodać temu wytrawnemu ciastu nieco intensywniejszych nut, połączyłam dynię z wolną duszoną (aż stanie się miękka i słodka) cebulą i czerwoną papryką.
Tarta smakuje świetnie jedzona zarz po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno też jest niczego sobie!
Użyłam foremki o średnicy ok. 30 cm.
Składniki
- mąka pszenna - 225 g
- masło - 140 g
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 4 łyżki
- nadzienie
- papryka czerwona - 1 szt
- cebula - 1 szt (duża)
- dynia - ok. 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- jajko - 3 szt
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki
Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.
Nadzienie: Na oleju zeszklij cienko pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i smaż na małym ogniu, aż warzywa będą słodkie i miękkie.
Paprykę i cebulę ułóż na podpieczonym dnie tarty. Na wierzchu ułóż kawałki dyni (wcześniej upieczonej), zalej mieszanką jajek i śmietanki (przyprawioną solą i pieprzem). Piecz ok. 30 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia wierzchu.