Tarta z dynią i papryką

Tarta z dynią i papryką

Do upieczenia tej tarty skłoniła mnie „wizyta” w zamrażarce. Znalazłam woreczek upieczonej jeszcze jesienią dyni. Czas to był najwyższy, by ją smacznie wykorzystać!

Zdjęcie - Tarta z dynią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby dodać temu wytrawnemu ciastu nieco intensywniejszych nut, połączyłam dynię z wolną duszoną (aż stanie się miękka i słodka) cebulą i czerwoną papryką.

Zdjęcie - Tarta z dynią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta smakuje świetnie jedzona zarz po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno też jest niczego sobie!

Zdjęcie - Tarta z dynią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyłam foremki o średnicy ok. 30 cm.

Zdjęcie - Tarta z dynią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.

Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.

Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.

Nadzienie: Na oleju zeszklij cienko pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę i smaż na małym ogniu, aż warzywa będą słodkie i miękkie.

Paprykę i cebulę ułóż na podpieczonym dnie tarty. Na wierzchu ułóż kawałki dyni (wcześniej upieczonej), zalej mieszanką jajek i śmietanki (przyprawioną solą i pieprzem). Piecz ok. 30 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia wierzchu.

Kategorie przepisów