Tarta z brzoskwiniami i miodem

Tarta z brzoskwiniami i  miodem

Ostatnio doszłam do wniosku że moim ulubionym ciastem jest jednak kruche. Jakkolwiek by go nie zrobić zawsze się uda i zawsze jest smaczne. Dzisiaj przedstawiam tartę ze wspaniałym nadzieniem ze śmietany i miodu. W połączeniu z owocami i kruchym ciastem jest to poezja smaku. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Kuchni  i jest to moja propozycja do akcji Karoliny.

Zdjęcie - Tarta z brzoskwiniami i  miodem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 125 ml gęstej śmietany
  • 1 duże jajko
  • odrobina olejków (u mnie ekstrakt waniliowy)
  • 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)
  • 4 duże brzoskwinie
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do posypania

Masło rozetrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je, podsypując mąką  i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty. Upiec na biało w 180 stopniach przez 15 minut. Połączyć śmietanę z ekstraktem, jajkami, miodem i mąką. Masą posmarować podpieczone ciasto, rozłożyć cząstki brzoskwiń. Można posyapć płatkami migdałów, ja o tym zapomniałam:). Piec 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko ozłoci. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów