Tarta z brzoskwiniami i miodem
Ostatnio doszłam do wniosku że moim ulubionym ciastem jest jednak kruche. Jakkolwiek by go nie zrobić zawsze się uda i zawsze jest smaczne. Dzisiaj przedstawiam tartę ze wspaniałym nadzieniem ze śmietany i miodu. W połączeniu z owocami i kruchym ciastem jest to poezja smaku. Przepis pochodzi z czerwcowego numeru Kuchni i jest to moja propozycja do akcji Karoliny.
Składniki na ciasto:
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 3 łyżki mielonych migdałów
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 125 ml gęstej śmietany
- 1 duże jajko
- odrobina olejków (u mnie ekstrakt waniliowy)
- 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)
- 4 duże brzoskwinie
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do posypania
Masło rozetrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je, podsypując mąką i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty. Upiec na biało w 180 stopniach przez 15 minut. Połączyć śmietanę z ekstraktem, jajkami, miodem i mąką. Masą posmarować podpieczone ciasto, rozłożyć cząstki brzoskwiń. Można posyapć płatkami migdałów, ja o tym zapomniałam:). Piec 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko ozłoci. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)