Tarta razowa z owocami
Kruche ciasta można przygotować na wiele sposobów, z mąki krupczatki, pszennej, ryżowej, razowej. Dzisiaj zrobiłam prostą wersje z mąki razowej, do tego budyń waniliowy i dowolne owoce. Tarta razowa może nie ma smaku lekkiego, maślanego ciasta, ale na pewno da się lubić. Formę na tartę można zastąpić małą tortownicą, ważne by boki ciasta lekko unieść do góry. To letnie ciasto będzie znakomitym poczęstunkiem dla miłych gości .
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ulubione budynie
- 3 szklanki mleka
- dowolne letnie owoce
- Do miseczki daję mąkę, zimne masło, jajko i cukier. Szybko wyrabiam ciasto, kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 min.
- Budyń gotuję z trzema szklankami mleka wg instrukcji na opakowaniu. Na garnku z gotowym budyniem rozciągam folię spożywczą, ten sposób chroni budyń przed wyschnięciem górnej warstwy.
- Formę na tartę o śr 26 cm, dokładnie smaruję masłem. Dno i boki formy wylepiam kawałkami schłodzonego ciasta. Na koniec małym wałkiem lub łyżką wyrównuję powierzchnię.
- Ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto daję papier do pieczenia, a na papier daję fasolę lub ryż, w ten sposób dociążam ciasto. Ciasto piekę z fasolkami 15 min w temp 180 stopni. Usuwam papier i fasolki. Ponownie piekę 12 min. Gotowy spód odstawiam do przestudzenia i ostrożnie wyjmuję z foremki.
- Na gotową tartę daję lekko przestudzony budyń. Przed podaniem na budyń wykładam owoce. Udanych wypieków :-)