Tarta Rafaello (bezglutenowa)

Tarta Rafaello (bezglutenowa)
Zdjęcie - Tarta Rafaello (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bardzo przepraszam wszystkie osoby na diecie oraz przestrzegające postu, ale nic na to nie poradzę, że jestem uzależniona od pieczenia:) Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, więc gdy tylko przyszedł mi do głowy pomysł na tartę o smaku czekoladek Rafaello nie mogłam się powstrzymać przed jej wykonaniem. Głównym składnikiem spodu ciasta nie jest mąka, lecz białka, wiórki kokosowe oraz cukier puder, dlatego to idealny przepis dla osób nie spożywających glutenu.
Tarta Rafaello

Spód:
100 g wiórków kokosowych
białko z 1 jajka
55 g cukru pudru
Ganache:
250 ml śmietanki kremówki
200 g białej czekolady*
garść wiórków kokosowych

1.Spód:
Ubite białko połącz z cukrem pudrem oraz wiórkami. Foremkę wysmarowaną masłem o średnicy 20 cm wyłóż masą, tak aby brzegi spodu były wyższe. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni.
2. Ganache:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj połowę śmietanki - wymieszaj, następnie dodaj drugą część oraz wiórki i znów wymieszaj. Czekoladową masę wyłóż na podpieczony spód i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy masa odpowiednio stężała. Gotową tartę można kroić na kawałki.

*Polecam także wersję z gorzką czekoladą i mascarpone

Tosia

Kategorie przepisów