Tarta jeżynowa
Lekka tarta jeżynowa, idealna do popołudniowej kawki. Wyjątkowo kruchy i smaczny spód pieczemy dwa razy, może stąd ta niezwykła kruchość. Nałożenie bardzo lekkie, bo na bazie serka śmietankowego, stąd też smakuje bardzo sernikowo. Mieści sporo owoców, także idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.
Składniki na spód:
240 g mąki orkiszowej
( jasna 630 pół na pół z pełnoziarnistą)
180 g masła
szczypta soli
1,5 łyżki zimnej wody
20 g ksylitolu lub cukru
Składniki na nałożenia:
350 g serka śmietankowego
3 łyżki jogurtu greckiego
1 op. budyniu waniliowego
2 małe jajka
45 g ksylitolu lub cukru
700-800 g jeżyn
Wykonanie:
- składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź
- zmiksuj składniki kremu. Przelej na ciasto. Ułóż na wierzchu dość gęsto umyte i dobrze odsączone jeżyny
- ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 30 minut
- przed podaniem posyp cukrem pudrem