Tarta jabłkowo-gruszkowa
Na nadchodzący weekend polecam Ci przygotować tartę z jabłkami i gruszkami. Jest przepyszna. Zniknęła u nas błyskawicznie. Szczególnie moje dziecko, fan wszelkich wypieków z jabłkami, nie mogło się jej nachwalić.
Początkowo, co prawda, bałam się czy ciasto zrobiłam jak należy, bo wydawało mi się dosyć miękkie, plastyczne. Dopiero po czasie zorientowałam się, że dodałam do ciasta 3 żółtka, zamiast dwóch. Dodałam więc nieco więcej mąki i to wystarczyło, by po upieczeniu cieszyć się niesamowitym smakiem tego wypieku. Pomimo tej małej wpadki nie miałam też problemu z wyłożeniem ciasta do formy – dolną część wyłożyłam i rozprowadziłam na spodzie i bokach formy dociskając je palcami, a część na wierzch rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie. Chciałam zrobić piękną kratkę, natomiast zadanie to nieco mnie przerosło, więc wyłożyłam po prostu pocięte na paseczki ciasto na wierzch 🙂 Niczego nie żałuję 😉
Ciasto wyszło naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Mam już nawet „zamówienia” na kolejny raz, więc z pewnością będę robić je częściej. Polecam i Tobie.
Składniki na tartę jabłkowo-gruszkową:
- 300 g mąki pszennej (u mnie pół na pół krupczatka oraz tortowa)
- 2-3 żółtka + 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- 2 gruszki
- 2 duże, kwaśne jabłka
- 1 lekko kopiasta łyżka cukru trzcinowego
- 1 mała cytryna – sama skórka
- cynamon
- masło oraz mąka do przygotowana formy
Jak przygotować tartę jabłkowo-gruszkowa?
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier, mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki rozcieramy między palcami. Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka (ja przez pomyłkę dodałam 3) i spirytus. Wyrabiamy, aż do połączenia składników (u mnie ciasto troszkę lepiło się do rąk, pewnie przez dodatek dodatkowego żółtka, więc dodałam jeszcze niewielką ilość mąki; tak na oko, około 20-30 g).
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (jedna może być nieznacznie mniejsza). Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki, do schłodzenia.
Nadzienie:
Cytrynę dokładnie czyścimy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę (tylko żółtą część).
Jabłka oraz gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią przygotowane owoce. Posypujemy je cukrem trzcinowym i podgrzewamy, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Blaszkę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na spód i częściowo na boki formy wykładamy jedną część ciasta (tą nieco większą), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez około 20 minut (do zarumienienia).
Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie jabłkowo-gruszkowe. Owoce oprószamy szczyptą cynamonu. Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkuj je na podsypanym lekko blacie, następnie wyłóż w całości na wierzch, lub pokrój na paseczki). Dodatkowo można je posmarować rozmąconym żółtkiem – ja pominęłam ten krok. Pieczemy kolejne 20 minut.
Przepis z książki „Kuchnia naszych babek”.