Tarta cytrynowa z bezą
To ciasto zawsze kojarzy mi się z początkiem wiosny i świętami wielkanocnymi. Zapewne przez jego cudowny żółty kolor, który przywodzi na myśl ciepłe słoneczko, które niebawem zacznie pojawiać się u nas coraz częściej (w końcu!). Tarta jest mocno cytrynowa i jednocześnie bardzo słodka, z bezą chrupiącą na zewnątrz a mięciutką w środku. To dość prosty, ale efektowny wypiek, który sprawdzi się na co dzień i od święta.
Ciasto kruche :
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Krem cytrynowy :
180 ml soku z cytryny
125 ml wody
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g cukru
100 g masła
3 żółtka
Beza :
4 białka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszę do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie kawałeczki. Następnie zrobić wgłębienie, dodać żółtko (białko umieszczamy w większej misce) i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągną je z lodówki i równomiernie wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Lekko nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 12-15 minut (aż całe się zarumieni).
Przygotować krem : masło pokroić na małe kawałeczki, odstawić na bok. Żółtka oddzielić od białek (białka dodać do miski, w której mamy już białko pozostałe po jajku z ciasta kruchego). Do garnuszka wlać sok z cytryny (powinien być przecedzony przez sitko), wodę, dodać skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać i zagotować. Następnie dodać masło i energicznie mieszać trzepaczką rózgową aż całe masło się rozpuści. Na koniec dodać żółtka i szybko wymieszać. Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest można ją podgrzewać na małym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągnąć z palnika, na wierzchu położyć kawałek folii spożywczej.
Przygotować bezę : białka ubić mikserem na sztywno, następnie ciągle miksując na wysokich obrotach dodawać po 1 łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 1-2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować do połączenia składników.
Na podpieczony spód wyłożyć krem cytrynowy, na nim łyżką równomiernie wyłożyć bezę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do momentu aż beza będzie dobrze zarumieniona). Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!