Tarta cytrynowa z bezą
Drogi moje i cytrynowej tarty co jakiś czas się krzyżują. Zaczęło się chyba od spotkania Nigelem Slaterem i jego książką, a może nawet bardziej filmem, w którym boska Helena Bohnam Carter piekła tarty doskonałe, uwodząc nimi głównego bohatera (co wcale mnie nie dziwi, sama tartą taką z łatwością uwieść bym się dała!).
Temat jakiś czas temu powrócił i moje zdjęcie na FB mini tarty pachnącej cytryną wywołało Waszą żywą reakcję:)
Pomyślałam więc, że najwyższy czas wziąć się za barki z przepisem na owo cudo i upiec własną tartę.
Okazało się to łatwiejsze, niż sądziłam! Przekopałam naście przepisów, z każdego wzięłam po trosze i idąc ścieżką cukierniczych arcydzieł, doszłam do mojej tarty cytrynowej. Efektownej, pysznej i absolutnie nietrudnej!
Proporcje na foremkę ok. 25 cm średnicy.
Składniki- ciasto kruche
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 125 g
- cukier puder - 90 g
- jajko - 1 szt
- sól - duża szczypta
- masa
- jajko - 5 szt
- cukier - 140 g
- śmietanka kremówka - 150 ml
- sok z cytryny - 100 ml
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- beza
- białko - 4 szt
- cukier - 200 g
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
Kruche ciasto: Masło w temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem i solą, wbij jajko i ubijaj 30 sekund. Dodaj mąkę, szybko zmiksuj. Lekko zagnieć ciasto i uformuj z niego dysk ( w razie konieczności, jeśli ciasto się nie klei, dodaj 1 łyżkę zimnej wody). Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kolejny kwadrans.
Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 minut- bez niego w temp. 180 oC.
Masa: Wszystkie składniki (całe jajka, cukier, śmietankę, sok i skórkę z cytryny) wymieszaj w miseczce i wlej na podpieczony spód tarty. Zapiekaj w temp. 150 oC przez ok. 40 minut, aż stężeje.
Beza: Białka ubij, gdy zaczną stawać się sztywne, dodawaj partiami cukier. Na końcu dodaj mąkę. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.
Wyłóż ją na wierzch ciepłej jeszcze tarty. Zapiekaj w temp. 160 oC przez ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Beza musi pozostać w środku miękka i ciągnąca.
Podawaj po schłodzeniu.