Tagiatelle z sosem pomidorowym ... dietetycznie
Dzisiaj w ramach wariactwa związanego z Tłustym Czwartkiem chciałabym przypomnieć, że niektórzy są na diecie... I dla wielu pączek, oponka czy faworek dozwolony jest za oknem cukierni lub na talerzu przygotowanym dla najbliższych.
Ja dziś proponuję chociaż dietetyczny, ale za to bardzo smaczny obiad. Sos pomidorowy wzbogacony potężną dawką białka z fasoli będzie rewelacyjnym uzupełnieniem makaronu z mąki pełnoziarnistej.
To danie można podać w ramach posiłku węglowodanowego w I fazie metody Montignac.
Makaron z sosem pomidorowo-fasolowym - Laura
SKŁADNIKI NA SOS:
(na dwie osoby)
Fasolę zmiksować blenderem.
Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
Ugotować makaron, podać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Ja dziś proponuję chociaż dietetyczny, ale za to bardzo smaczny obiad. Sos pomidorowy wzbogacony potężną dawką białka z fasoli będzie rewelacyjnym uzupełnieniem makaronu z mąki pełnoziarnistej.
To danie można podać w ramach posiłku węglowodanowego w I fazie metody Montignac.
Makaron z sosem pomidorowo-fasolowym - Laura
SKŁADNIKI NA SOS:
(na dwie osoby)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 l passaty pomidorowej
- puszka białej fasoli
- sól, pieprz
- łyżka pasty z tamaryndowca (można dodać do smaku sos Worcestershire)
- odrobina oliwy do posmarowania patelni
- kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie)
- 20 dkg makaronu pełnoziarnistego
Fasolę zmiksować blenderem.
Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
Ugotować makaron, podać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.