Tabule - moja wersja.
Upalna pogada nie nastraja do jedzenia, chętniej sięgamy po zimne napoje, czasem schłodzone owoce, ale nawet przy 30 stopniach ciepła potrzebujemy kalorii. Proponujemy uzupełnić je fajną, orzeźwiającą sałatką, będącą naszą wersją arabskiej sałatki Tabule.
Składniki:
1 szklanka kaszki kuskus,
1 duży pęczek pietruszki,
1 pęczek mięty,
2 pomidory,
2 ogórki,
2 papryki ( u nas jedna czerwona i jedna pomarańczowa),
1 papryczka chili,
kilka łyżek oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszkę wsypujemy do miski, solimy i zalewamy wrząca wodą ponad poziom kaszy. Zostawiamy pod przykryciem kilka minut, a następnie lekko rozdzielmy kaszkę widelcem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Następnie wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa i posiekane zioła. Mocno chłodzimy. Możemy podać z sosem jogurtowo - miętowym lub czosnkowym. Smacznego.