Tabbouleh

Tabbouleh

Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz podczas upałów takie sałatki mają wzięcie:-) I można powiedzieć, że zawierają lato w sobie - świeże ogórki, pomidory i mnóstwo zielonych ziół. Niestety moja miska nie jest aż tak zielona jaka powinna być, bo dzieci by jej nie ruszyły;-) Ale z czasem te proporcje będę zmieniać;-) Ta bliskowschodnia sałatka łączy w sobie 2 wykluczające się składniki - pomidor i ogórek. Obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C - to wiemy od zawsze. Jest jednak podstawowa zasada, która mówi, żeby przed połączeniem składniki wymieszać z oliwą z oliwek. Podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory. Ta sama zasada pewnie obowiązuje w greckiej sałatce. Czyli pamiętajmy do tych 2 wykluczających się składników dodajmy zawsze oliwę z oliwek!!!

Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy bulgur,
  • 2 - 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • pół pęczka posiekanej mięty,
  • ¼ łyżeczki świeżo startej skórki cytryny,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku,
    (można dodać również czosnek ).

Przygotowanie: Kaszę bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można użyć również kaszy kuskus lub jaglanej. Dodać posiekane pomidory bez skórki, ogórki, cebulę, pietruszkę, i miętę. Wymieszać. Wymieszać razem sok, skórkę z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Polać sałatkę, wymieszać. Odstawić na min. 0,5 h do lodówki. Podawać samą jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.



Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tabbouleh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów