Szybki placek z owocami
Z czym kojarzy Wam się lato? Mnie z dniami spędzonymi u Babci, zbieraniem owoców na ogrodzie, które kolorowały dłonie i słodkimi wypiekami z ich udziałem, podczas których gdzieś w tle leciała polka Lata z Radiem. Ta muzyka od razu przywołuje beztroskie wspomnienia, a wraz z nimi przychodzi ochota na ten szybki placek z owocami. Rzecz jasna przepis z babcinych notesów, chociaż znam go na pamięć. W końcu to najprostsze ucierane ciasto świata z zaledwie kilku składników odmierzanych na szklanki (chociaż dla ułatwienia spisałem również dokładną gramaturę), ale po dodaniu sezonowych owoców i maślanej kruszonki smakuje niczym kwintesencja tych cudownych ciepłych letnich dni!
Często wracam tego przepisu, bo robi się go znacznie szybciej niż klasyczne drożdżowe, a jednak smakuje równie dobrze, szczególnie prosto po wyjęciu z piekarnika. Trudno się oprzeć, żeby od razu nie ukroić chociaż jednego kawałeczka, albo nawet dwóch. 😉 Ten placek z owocami można upiec, wykorzystując dowolne sezonowe łakocie prosto z krzaka. Tym razem użyłem moich ulubionych czarnych malin z działki mojej Mamy, ale tak naprawdę nadadzą się tutaj każde owoce: maliny, jeżyny, morele, truskawki, porzeczki, agrest, jagody, czy brzoskwinie.
Aby przygotować ten szybki placek z owocami, nie potrzebujecie nawet miksera. Wystarczy utrzeć ręcznie przy pomocy rózgi jajka z cukrem, wlać powoli olej, a następnie jogurt. Aby podkręcić smak, ja dodaję również skórkę cytrynową albo cukier waniliowy. Następnie do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wylewamy na blaszkę. Na sam koniec ciasto posypujemy sezonowymi owocami oraz grubą warstwą kruszonki i hop do pieca na nieco ponad pół godziny. Proste, prawda?
Dlatego jeśli marzy Wam się perfekcyjne proste ciasto na weekend, to czym prędzej upieczcie ten szybki placek z owocami, nie pożałujecie! Ciasto jest delikatne i mięciutkie za sprawą jogurtu oraz oleju, a maślana kruszonka sprawia, że piękny zapach rozchodzi się po całym domu w trakcie pieczenia. Dla mnie to prawdziwy smak lata i beztroskich dni!
Szybki placek z owocami
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 35 minut 35 minut
Składniki na szybki placek z owocami:
Placek z owocami:
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 4 duże jajka
- ½ szklanki cukru (110 g)
- ½ szklanki oleju (125 ml)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (120 g) lub maślanki
- skórka otarta z 1 cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu/cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g ulubionych owoców, np. malin, jeżyn, moreli, truskawek, porzeczek, agrestu, jagód, brzoskwiń
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g zimnego masła
Jak upiec szybki placek z owocami?
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Jajka ubij rózgą z cukrem, aż powstanie piana. Powoli wlewaj olej, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta masa.
- Dodaj jogurt naturalny, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Do masy wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej na blaszkę o wymiarach 25x30 cm, wyłożoną od spodu papierem do pieczenia. Wlej ciasto i rozłóż równomiernie owoce.
- Z mąki, cukru oraz masła zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
- Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35-40 minut do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia i krój na porcje.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square