Szybki Murzynek
Jakiś czas temu zobaczyłam na jednym z blogów (przepiski.pl) przepis na murzynka, który robi się w 5 minut. Przepis zapisałam sobie do sprawdzenia, bo choć lubię wielowarstwowe ciasta przekładane, to jednak czasem trzeba też upiec coś na szybko 🙂
Ciasto faktycznie okazało się błyskawiczne w przygotowaniu. Robi się je jak muffinki, a więc składniki dzieli na suche i mokre, a następnie łączy w całość. Jest więc niezwykle proste i śmiem twierdzić, że wyjdzie każdemu. Na dodatek wychodzi przepyszne. Polecam.
Składniki na szybki Murzynek:
- 450 g mąki tortowej
- 1 szkl. cukru (u mnie pół na pół z erytrytolem)
- 2 łyżki kakao
- 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szkl. oleju
- 2 jajka
- 400 g kefiru w temp. pokojowej
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego (u mnie konfitura malinowa)
Jak przygotować szybki Murzynek?
Składniki sypkie, a więc mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy w średniej wielkości misce.
Do dużej miski wybijamy jajka, dodajemy olej oraz kefir (koniecznie w temp. pokojowej). Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie wlewamy rum oraz dodajemy dżem, mieszamy.
Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche. Mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia (i koniecznie w jednym kierunku).
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm). Pieczemy do tzw suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie około 55 minut).
Podajemy oprószone cukrem pudrem.