Szybka zupa pomidorowa
Szybka zupa pomidorowa.
Ta domowa, szybka zupa pomidorowa jest łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być także przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy rosołu z warzyw. Przepis na pomidorową opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych, świeżych pomidorów latem, albo pomidorów z puszki w zimie.
Prosty przepis na klasyczną pomidorówkę, którą zrobisz dosłownie w mgnieniu oka.Domowa, szybka do zrobienia zupa pomidorowa jest doskonała na każdy dzień tygodnia. Zrobiona od podstaw w mniej niż 30 minut. Zdrowa, niskokaloryczna, wypełniona niesamowitymi smakami pomidorówka, którą można zrobić na wiele różnych sposobów. Oto kilka z moich ulubionych:
- pomidorowa z ryżem>>>
- pomidorowa z mlekiem kokosowym>>>
- pomidorowa z makaronem>>>
- Klasyczna zupa pomidorowa>>>
- 500g dużych, dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 1,2 litra rosołu
- 2 łyżki masła
- zioła: bazylia, tymianek, oregano, koperek
- sól i pieprz do smaku
Krok 1.
- W garnku na zupę roztopić masło. Pomidory umyć, pokroić na części, włożyć do garnka. Cebulę obrać i posiekać, a następnie dodać do pomidorów i chwilę przesmażyć na maśle.
- Do garnka z pomidorami wlać około 1/2 szklankę wody, dodać przyprawy - wszystko razem zagotować i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut.
- Zupę przetrzeć przez sito, wlać bulion i jeszcze raz zagotować.
- Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i dodać do pomidorowej.
- Zupę pomidorową doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli jest zbyt kwaśna, dodać odrobinę cukru.