Szpinakowe podpłomyki
Zielono mi! A to wszystko za sprawą szpinakowych podpłomyków. Oto szybki przepis dla zabieganych lub początkujących domowych piekarzy, którzy chcieliby przygotować domowe pieczywo, ale obawiają się drożdży i zakwasu. Ekspresowe podpłomyki z patelni ?
Czas całkowity: 34 min
Czas wyrastania: 16 min
Czas wypieku: 18 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- letnia woda - 180 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- ziaren słonecznika - 30 g
- proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki
- ząbki czosnku - 2 szt.
- nasiona chia - 10 g
- mrożonego szpinaku - 200 g
- sosu sojowego - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- patelnia
- ściereczka
- wałek
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. 1. Na patelnię wrzucamy szpinak, czekamy aż się rozmrozi (ok. 4 minuty), następnie dodajemy posiekany czosnek i sos sojowy, podsmażamy jeszcze 3 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ziarenka, sól. Wlewamy stopniowo letnia wodę i zagniatamy powoli ciasto, jedynie do połączenia składników i osiągnięcia elastycznej kuli.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
4. Tak przygotowane podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można skropić olejem) i smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.