Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Zdjęcie - Szpinakowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zielono mi! A to wszystko za sprawą szpinakowych podpłomyków. Oto szybki przepis dla zabieganych lub początkujących domowych piekarzy, którzy chcieliby przygotować domowe pieczywo, ale obawiają się drożdży i zakwasu. Ekspresowe podpłomyki z patelni ?

Czas całkowity: 34 min
Czas wyrastania: 16 min
Czas wypieku: 18 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. letnia woda - 180 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 1 łyżka
  5. ziaren słonecznika - 30 g
  6. proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  7. ząbki czosnku - 2 szt.
  8. nasiona chia - 10 g
  9. mrożonego szpinaku - 200 g
  10. sosu sojowego - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

  1. patelnia
  2. ściereczka
  3. wałek
  4. waga kuchenna
  5. misa

Przepis:
1. 1. Na patelnię wrzucamy szpinak, czekamy aż się rozmrozi (ok. 4 minuty), następnie dodajemy posiekany czosnek i sos sojowy, podsmażamy jeszcze 3 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, ziarenka, sól. Wlewamy stopniowo letnia wodę i zagniatamy powoli ciasto, jedynie do połączenia składników i osiągnięcia elastycznej kuli.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
4. Tak przygotowane podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można skropić olejem) i smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Zdjęcie - Szpinakowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów