Szpinakowa ciabatta
Ciao! Dzisiaj zapraszam do wspólnego upieczenia szpinakowej ciabatty. Słowo „ciabatta” po włosku oznacza kapeć. I rzeczywiście, ta podłużna i lekko spłaszczona bagietka kształtem przypomina trochę kapcie.
Załóżcie zatem wygodne kapcie i zabierajcie się za wypiekanie!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 200 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- mrożonego szpinaku w liściach - 200 g
- ząbek czosnku - 1 szt.
- tartego parmezanu lub innego sera - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i podgrzewamy kilka minut, aż się rozmrozi. Wodę odlewamy, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Krótko podsmażamy, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy szpinak, oliwę, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne (może być lekko lepiące).
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formuje podłużną ciabattę, lekko ją spłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ustawiamy z dwóch stron zrolowane ściereczki (aby nie rozrosła się na boki). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Ciabattę pieczemy 5 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.