Szpinakowa choinka

Szpinakowa choinka

Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli spodobał Wam się zeszłoroczny przepis na szpinakowy wieniec to jestem pewna, że zachwyci Was i dzisiejszy pomysł. W tym roku proponuje świąteczny stół ozdobić jadalną choinką, oczywiście w kolorze zielonym i o smaku szpinaku ?
Część szpinaku ląduje w drożdżowym cieście, reszta jest farszem między dwoma płatami ciasta. Przepis na farsz jest dosyć podstawowy, można go śmiało urozmaicić np. o suszoną żurawinę i kozi ser jak w przepisie na chlebek odrywany.

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. suszonych drożdży instant - 5 g
  2. soli - 1,5 łyżeczki
  3. letniej wody - 280 ml
  4. mąki pszennej typ 650 - 550 g
  5. białko (wierzch) - 1
  6. mrożonego szpinaku - 400 g
  7. śmietanki kremówki 30% lub śmietany 18% - 80 ml
  8. octu balsamicznego - 1 łyżka
  9. sól, pieprz - 1 łyżeczka
  10. ząbki czosnku - 2 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. nożyczki
  3. waga kuchenna

Przepis:
1. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak, podgrzewamy ok. 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, ocet balsamiczny i śmietanę. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy 150 g wcześniej przygotowanego szpinaku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
3. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na dwie kule.
5. Pierwszą kulę ciasta wałkujemy w owalny kształt (na papierze do pieczenia), grubość ok. 0,5 cm.
6. Przy pomocy nożyczek lub noża wycinamy kształt choinki.
7. Ciasto smarujemy szpinakowym farszem.
8. Drugą kulę ciasta również cienko wałkujemy, wycinamy kształt choinki i przykrywamy nią farsz.
9. Nożyczkami lub nożem nacinamy symetrycznie paseczki i wywijamy je delikatnie, aby pokazać farsz.
10. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na jeszcze 30 minut do wyrośnięcia.
11. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szpinakowa choinka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów