Szparagowe bułeczki
Sezon szparagowy trwa! A gdyby tak przemycić je do zielonych bułeczek? Podgotowane i drobno posiekane łodygi dodałam do ciasta, a wierzch ozdobiłam szparagowymi główkami.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 190 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- szparagów - 7 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Szparagom odcinamy główki, a łodygi cienko kroimy. Wrzucamy do wrzącej posolonej wody i gotujemy 5 minut, odcedzamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i podgotowane szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (skropionej oliwą) pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, skrapiamy dłonie oliwą, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, wierzch dekorujemy przeciętymi główkami szparagów. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
4. Bułeczki skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Pieczemy 17 minut, metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą.