Szparagi z jajkiem i miętowym sosem
Lubię takie śniadanie a nawet taką kolacją bym też nie pogardziła ;-) Delikatne szparagi na masełku z rozpływającym jajkiem i sosem miętowym który nadaje całości fajnego smaku i orzeźwienia. Na końcu posypuję świeżo mielonym pieprzem. To jest naprawdę pyszne. Polecam
porcja dla 1 osoby
- 5 sztuk zielonych szparag
- 2 sztuki białych szparag
- 2 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
- sól, pieprz do smaku
- 1 jako
- 2 łyżki octu winnego
- ok 750 ml wody + mały garnek
na sos
- garść mięty lub melisy cytrynowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól szczypta
Mięte przełożyć do moździerza wraz z resztą składników i utrzeć na papkę . Jeżeli jest zbyt słodkie dodać jeszcze soku z cytryny - odstawić.
Białym i zielonym szparagom odciąć końcówki ok 1,5 do 2 cm wyrzucić. Następnie białe cieniutko obrać i pokroić na ukos w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szparagi , posolić, przykryć pokrywką i dusić aż będą na wpół twarde na malutkim ogniu. Odkryć pokrywkę i jeszcze chwilę przesmażyć.
W garnku zagotować wodę dodać ocet i wbić jajko mieszać tak aby się zawinęło gotować ok 3 minuty wyjąć i odcedzić z wody.
Na talerzu ułożyć szparagi na to jajko w koszulce oraz polać przygotowanym dresingiem , całość doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Smacznego
przepis własny